nuvilljaglevaigen.blogg.se

Välkommen du som har gått sönder.

Mammon 4 (Aka Gud, rädda oss från oss själva!)

Publicerad 2015-04-29 16:16:00 i Slutsatser,

Igår kom två kostymnissar från Handelsbanken till mitt jobb. De skulle ha samtal med mig om hur min tjänstepension ska placeras. Jag hade i förväg bett om att få förslag på en fond som var så etiskt förvarbar så möjligt. Så de gav mig ett alternativ som skulle vara "Top of the line", handelsbankens mest etiska fond och en ny satsning som var så "revolutionerande" etisk att den bara funnits i ett år. En fons som bara investerade i "Företag med hög socialt- och miljö- ansvar, innefattande miljömässig hållbarhet, rättvis konkurrens, respekt för anställda samt försvar av mänskliga rättigheter".
 
Så jag gick hem och tog reda på vilka företag denna "fantastiska fond" investerat i det senaste året. Detta är vad jag fann:
 
Goldman Sachs: Jättebank med fuffensaffärer. Ständigt utredd för olika sorters fusk. Känd för att ge sina chefer abnorma bonusar. Har delar av sin verksamhet förlagd till skatteparadis. Även kallad "kapitalismens onda dödsstjärna" och "USA:s mest hatade företag". 
 
Nestlé: Livsmedelsföretag. Kända för att använda sig av internationellt bannlyst marknadsföring i U-länder. På meritlistan står även skövling av indonesiska regnskogar för att komma åt palmolja, samt förföljelse av fackföreningar i u-länder. En stor del av företagets kakao inhandlas från elfenbenskustens plantagen där barnarbete är vanligt.
 
Occidental Petroleum: Ett gas- och olje-företag som bland annat sysslar med fracking för att få fram naturgas. Ett barn kan räkna ut att frackning i allra högsta grad är irreversibel miljöförstörelse.
 
Pfizer: Läkemdelsföretag med en hel del oetiska läkemedelsförsök, vilseledande läkemedelsstudier och "förskönade testresultat" i bagaget. Har 7 olika lobby-organisationer som ser till att den amerikanske regeringen gör livet lätt för dem. Gör kontroversiella saker i u-länder.
 
Coca-Cola: Jätteföretag med dåliga villkor för sina anställda. Importerar en stor del av sin apelsinjuice från plantage i Brasilien där arbeterna tjänar mindre än existensminimum.
 
Jag hade kunnat fortsätta. Men jag har inte energin, för jag känner mig helt tom. Om detta är den "bästa" fond som Sverige kan frambringa? Då behöver vi räddas från oss själva.
 

Om

Min profilbild

Jag läste i en tidning om en kvinna som blivit beroende av att läsa andras bloggar och sedan blivit deprimerad eftersom hennes liv inte var så "perfekt" som deras. Jag önskar att denna bloggen inte ska vara en sådan blogg. Denna blogg är en hyllning till livet, i både glädje och sorg. I en tillvaro som inte är svartvit och inte är perfekt.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela